Külföld

Újabb lépfene-fertőzöttek Floridában

Ezek a fertőzöttek is az American Mediánál dolgoztak

2001. 10. 14., 10:49 | Frissítve: 2001. október 14., vasárnap 11:37

Sajtóértesülések szerint újabb öt személyről állapították meg Floridában, hogy szervezetükben megtalálható a lépfene (anthrax) kórokozója. Bécsben egy levélben "ingerlő harci anyagot" találtak a hatóságok.

A lépfene először a floridai Boca Ratonban jelentkezett: az American Media nevű kiadóvállalat ottani székházának alkalmazottai közül egy férfi meghalt, majd további kettőnél kimutatták a kórokozó jelenlétét a szervezetben. Az öt újabb fertőzött a New York Times jelentése szerint szintén az American Media székházában dolgozott.

Újabb lépfene-fertőzést regisztráltak szombaton az NBC amerikai televíziós társaságnál is. A fertőzött személyt, akinek személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, antibiotikumokkal kezelik. Az NBC-nél ez már a második lépfene-eset volt: pénteken a társaság egyik női munkatársánál pozitív eredménnyel járt a lépfenekórokozó-vizsgálat.

Vaklárma a repülőn

A United Airlines Chicagóból induló járatának utasait a hatóságok órákig nem engedték kiszállni, miután az egyik utas a San Jose-i landolás előtt arra figyelmeztetett, hogy valaki gyanús anyagot juttatott a gép légkondicionáló rendszerébe. Az FBI helyszínre küldött ügynökei azonban hamar kiderítették, hogy csak konfetti került a szellőzőrendszerbe egy üdvözlőkártyából - közölte a CNN.

Gyanús levél Ausztriában

Jordánia bécsi főkonzulátusán egy levélből pénteken a torkot és szemet erősen ingerlő gáz áramlott ki - jelentette a Neue Kronen Zeitung című lap vasárnap. A borítékot kinyitó alkalmazottat görcsös köhögés és a szemében maró érzés kínozta, de a kórházból rövid kezelés után haza lehetett bocsátani.

Ám a szeptember 11-i terrorcselekmények miatt az osztrák hatóságok a lehető legkomolyabban veszik az esetet: a levelet - amelynek tartalmáról a beszámoló biztonsági okokból nem szól - a rendőrség vizsgálja, a vegyszert pedig a hadsereg szakembereinek adták át. A szakemberek az osztrák hadsereg nukleáris, biológiai és vegyi támadások elhárítására kiképző iskolájában kimutatták, hogy úgynevezett "ingerlő harci anyagról" van szó, de ez kis adagokban nem okoz jelentős kárt, csak a torkot és a szemet irritálja, s végső esetben enyhe marásokat okozhat.

Az illető - ugyancsak biztonsági okokból meg nem nevezett -, gyorsan illanó anyagot a szakértők szerint bárki előállíthatja különösebb kémiai felkészültség nélkül - mondták a szakemberek.

hirdetés

N; N;
hirdetés